Thursday, July 3, 2008

Pink Suomi

Vorig jaar heb ik het helaas moeten missen, maar nu hebben we het volop meegemaakt: de Helsinki Pride. Net terug van een klein weekje St-Petersburg met Ber, Hannie en Hans, konden we afgelopen weekend gezamenlijk ervaren hoe 'anders' gay pride wordt beleefd hier Finland. Maar is het wel zo heel anders...

Natuurlijk het is allemaal op wat kleinere schaal, hoewel het aantal mensen dat in de tocht meeliep mij zeker niet tegenviel; ik schat enkele honderden. Geen boten zoals in Amsterdam, maar wel regenboogvlaggen en roze balonnen en zelfs 1 - door homodisco dtm - gesponsorde vrachtwagen.










Maar verder de gebruikelijke taferelen, wat gezellige travo's, wat militante alternatieve homo's en lesbo's - met trouwens een goed thema in deze tijd: anti-homofobie.
En na de tocht met z'n allen naar het Kaivopuisto (het Bronnenpark), waar we ook herkenbare fenomenen voorgeschoteld krijgen.


De infostands, de homovriendelijke geestelijkheid en de 'professionele' gay-optredens. Wat kneuterig allemaal misschien en natuurlijk ook weer wat openbare dronkenschap (homo's zijn tenslotte ook maar gewone Finnen), maar opvallend veel vrouwen en jongeren en geen gedoe over blote billen wel of niet!
















www.qruiser.com, de grootste gay dating site in Scandinavië, deelde gratis stickers uit die erg in trek waren. 'Lepakko' betekent volgens mijn woordenboek 'vleermuis', maar wat het in gay scene betekent?

En ook de groene homo, de roze queen en de tattoo homo waren van de partij en de Finse "TaTu" meisjes hadden hun zusje meegenomen.

No comments: