Saturday, October 20, 2007

Silakkamarkkinat, de Finse Vlaggetjesdag

Van 7 tot 13 oktober werden we in de haven van Helsinki gefêteerd op een jaarlijks folkloristisch evenement, de Silakkamarkkinat, de Oostzeeharingmarkt. Het bestaat al sinds 1819, God betere het! Finse en (sinds eind jaren 90 ook weer) Estse Silakka-vissers varen de haven binnen en verkopen op het marktplein hun verse haringoogst. Geen haring zoals wij die kennen, maar Oostzeeharingen ("Baltic herring"), ook wel stromelingen genoemd in het Nederlands, eigenlijk een wat kleinere variant van onze haring. De haringen, die vroeger natuurlijk dienst deden als voedsel in de koude wintermaanden, zijn tegenwoordig in vele varianten verkrijgbaar. Ingelegd in citroen-, knoflook-, mosterd- of tomatensaus of met citroenen, cayennepeper of bessen, gerookt of gebakken of zowel gebakken als ingelegd in het zuur.


















Natuurlijk wordt de folkore heden ten dage aangevuld met allerlei andere ongein, zoals de enig echte laatste Skandinavische vuurtorenboot. Je kan aan boord om 'm te bezichtigen, net als bij een aantal andere zeilschepen. Het lijkt wel een kleine Sail! Maar het leukste is natuurlijk om er te zuipen en karaoke te zingen met de accordeonist.









Maar hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de uitreiking van de "Ingelegde Vis van het Jaar" en "De Oostzeeharing Verrassing van het Jaar". Voor de overhandiging van de prijzen hadden ze de mooiste man van Helsinki met de ruimste regenjas uit het vat getrokken. De grootste beker ging natuurlijk naar het lekkerste maatje.



Niet alleen haring, maar ook andere culinaire folkore ("specialiteiten uit het Oostzeegebied")wordt aan de man gebracht, zoals een soort zoetig zwartbrood uit Åland (een Zweedstalig eiland dat bij Finland hoort) en oranjekleurige tyrni (NL: wegedoornbessen?). En ook zelfgebreide zeemanstruien, mutsen, etc.etc.










Maar ja, zelfs folklore smaakt soms naar meer. Diverse soorten haringen en augurken in zuur en knoflook heb ik gekocht en laatst nog geserveerd als een Fins visbuffet met gekookte aardappelen in dille. Heerlijk! En mijn favoriet ter plekke waren de gebakken "sardientjes"(muikuut) met knoflooksaus.














Meer foto's van de Haringmarkt

5 comments:

Anonymous said...

Goedenavond,

toevallig vonden we uw weblog. Absoluut de moeite van het lezen waard. Graag zouden we met u in contact willen komen. U kunt ons mailen via info@glebbeek.nl.

Wij doen dit op deze manier, omdat wij geen mailadres op uw site konden ontdekken.

Mvg
de redactie van Finlandsite

Anonymous said...

O, wat ziet dat er allemaal lekker uit. Ik moet snel weer eens naar Helsinki komen. En dat oud-Hollandse Jozo-zout maat het helemaal af!

Sytse de Maat said...

Wel heel inspirerend al die varianten op haring. En wat een compliment hierboven van de Finlandsite. Het is wel weer duidelijk wie hier de professional is.
Hou vol!
Sytse

Sytse de Maat said...

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Uurtje tijdsverschil en zomertijd net voorbij, daarom wat laat ;-)
en nog vele jaren, waar ook ter wereld.
Groeten,
Frank en Sytse

Anonymous said...

Ik kwam uw weblog al googelend tegen.
Ik kom op 26 januari a.s. naar Akas lompolo voor 1 weekje en ik heb een vraagje aan u.

Verder trof me in het bijzonder omdat u inderdaad nogal een ommezwaai gemaakt heeft u uw leven nogal. Ik ben momenteel bezig met een cursus Psychosynthese waarin keuzes als de uwe ook naar voren kunnen komen.

Misschien tot horens en anders alvast beste wensen voor 2008 toegewenst.
Mijn email adres is: info@vanderzwetadvies.nl

Louisa